Dah lama tak buat tart... anak sulung nak makan tart..pastu myhubby pun nak makan tart buah pulak..so apalagi..tengok balik resepi lama
di sini. saya ambil resepi tart saja disitu... intinyer saya ambik dari resepi mat gebu di
myresipi ni la hasilnyer..
Fruit Tartlet
Sumber: Myresepi-Mat gebu
Bahan-bahan ( Bergantung pada saiz acuan masing2 )
- BAHAN2 PASTRY:-
- 113 g mentega
- 75 g gula halus
- 1 biji telur Gred A + 1 kuning telur
- 250 g tepung halus (tepung gandum pun ok)
- BAHAN2 KRIM PASTRY:-
- 300 ml susu segar
- 3 biji kuning telur
- 50 g gula halus
- 20 g tepung gandum*
- 20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
- 1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
- BAHAN2 LAIN:-
- Coklat cair secukupnya
- Buah2an segar (ikut kegemaran masing2)
- Jem aprikot atau piping jelly (kalau suka)
Cara-cara
-
UNTUK PASTRY:- Dalam satu bekas, satukan mentega
dan gula. Kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Masukkan telur dan
terus mengacau hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
sambil diadun menggunakan spatula hingga adunan menjadi doh yg lembut.
Bungkus dgn plastik dan dinginkan dalam peti sejuk 2 jam.
-
UNTUK KRIM PASTRY:- Panaskan susu hingga menjadi
suam. Matikan api. Dalam satu bekas, satukan kuning telur, gula dan
tepung yg telah diayak. Kacau menggunakan wisk hingga berkrim. Tuang
susu suam sedikit2 sambil terus mengacau hingga susu habis dituang.
Tenggekkan bekas berisi adunan tadi atas air mendidih dan terus mengacau
hingga adunan berubah menjadi pekat dan licin. Matikan api dan masukkan
esen vanila dan mentega atau marjerin. Kacau hingga sebati. Alihkan ke
dalam bekas yg bertutup dan tutup rapat.
-
Keluarkan doh dari peti sejuk. Ambil sedikit doh dan
canai mengikut saiz acuan. Perlahan2 alihkan doh ke dalam acuan tat dan
kemaskan. Buat hingga habis. Kemudian cucuk2 permukaan kulit tat dgn
garfu.
-
Masukkan acuan tat yg telah diisi dgn doh ke dalam peti
sejuk, sementera menunggu oven panas (pada suhu 175C). Bakar selama 10 -
12 minit atau hingga kuning ke emasan.
-
Bila masak, keluarkan kulit tat dari acuan dan sejukkan diatas redai.
-
Sapukan bhg dalam kulit tat dgn sedikit coklat cair.
-
Paipkan dgn krim pastri tadi. Banyak atau sikit bergantung pada kehendak masing2.
-
Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak
kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan
buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih
berkilat. (sorry... fruit tat mat tak bbuh, sebab dah habis stok)
-
Contoh acuan tat yg mat guna utk buat fruit tart
nie....acuan terpulang pada kehendak masing2. Jika acuan kecil bilangan
tat mungkin jadi byk...Selamat mencuba utk semua...
No comments:
Post a Comment