Wednesday, August 21, 2013

Ketam Masak Sambal

Hi semua... lola sebenarnya belum penah masak ketam sejak dah kawin sebab hubby pun tak penah belikan... ni pun ketam kawan baik dia bagi yang fresh punya dari laut...mula-mula nak buat masak lemak kuning...tapi hubby nak masak sambal....jadi dapatla resepi tu kat blog secretgarden tapi lola ejas cikit ikut cita rasa lola...

Ketam Masak Sambal
6 ekor ketam (cuci bersih-bersih)
10-15 biji cili kering (dipotong dan direbus) kalau suka pedas bole letak lebih
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
3 cawan air
1/2 cawan minyak
garam dan gula secukup rasa

cara nak masak:
1) Mula-mula blender cili kering, bawang besar, bawang putih, serai dan satu 1/2 cawan air..hingga hancur dan halus.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bahan cili tadi..hingga naik minyak..masukkan gula.kacau sebentar.a
3) Masukkan ketam dan satu 1/2 cawan air lagi dan garam..kacau-kacau.
4) Masak hingga kuah agak kering dah siap..

masih dalam kuali lagi

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...