Monday, August 26, 2013

Biskut Mama Carries

Salam semua,
Dah raya ke berapa hari ni...azril ni sejak bulan puasa suka tengok upin ipin dengan azrul..sekali dia tengok upin-ipin raya ada biskut bentuk star apa lagi...dia minta la mama dia ni buat biskut star... mama dia pun cari la biskut apa yang sesuai untuk buat biskut star...tertarik la nak buat biskut oat sebab guna minyak sapi mesti sedap lagipun minyak sapi masih ada lagi.. tapi oat tak ada... terjumpa lak resepi biskut cendawan tapi acuan bentuk cendawan tak ada dan anak nak biskut star tu yang teringat biskut mama carries ni..lebih kurang je macam biskut cendawan..jadi buat biskut bentuk star guna resepi Lilydvalley@myresipi



Bahan-bahan ( 60-75 biji )

  • 300gm mentega/marjerin
  • 375gm tepung gandum
  • 130gm tepung jagung
  • 100gm gula icing
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • Utk hiasan
  • -1 biji putih telur
  • -100gm gula icing
  • -1 sudu besar tepung jagung

Cara-cara

  1. Ayak tepung gandum & tepung jagung-ketepikan.
  2. Pukul mentega/marjerin dan gula icing hingga kembang. 
  3. Masukkan esen vanila.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
  5. Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk "heart".
  6. Sapukan HIASAN (sila lihat "HIASAN" di bawah) keatas biskut yg telah diterap. Utk melorek, gunakan penyunkil gigi.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 20-30 min, atau sehingga masak. Gunakan api bawah supaya hiasan tidak berwarna perang.
  8. ***utk HIASAN***
  9. Pukul putih telut hingga gebu.
  10. Masukkan gula & tepung. kacau sebati.
  11. Ambil 1 sudu besar adunan dan titikkan dgn pewarna atau emulco kegemaran anda.
  12. Sapukan putih telur keatas biskut
  13. Lorek kan dgn adunan yg telah dicampur dgn pewarna/emulco. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...