Rasa nak makan cucur pisang/ cekodok bak kata orang penang tapi anak nak cucur crab pulak.. so buat dua-dua la kan...
ni resepi cekodok
sumber: ummi forum ratu hati
bahan-bahanya
2 biji pisang yang ranum
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
1/3 cawan air ( ni agak-agak je, klu kurang boleh lebihkan)
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1.
Lenyek pisang sehingga hancur, dan masukkan tepung gandum, gula, soda
bikarbonat, garam dan air, air tu boleh masukkan sedikit demi sedikit,
kita agak-agaklah, kepekatan adunan ni, macam nak buat cucur udang tu,
tak boleh terlalu cair, nanti meresap minyak.
2. kacau adunan
hingga sebati, jemputkan adunan dengan tangan, saiz ikutlah selara
masin-masing, ros suke comel-comel, goreng deep frying, dan biarkan kuih
bom ke-emasan, balik-balikkan kuih bom ini, supaya ia masak sekata,
gunakan api sederhana.
3. Setelah agak perang angkat dan boleh
dihidang panas-panas, pastikan pinggan di alas dulu dengan kitchen paper
bagi meresap minyak yang berlebihan. Sedia untuk dihidangkan,
Selamat
Mencuba.
Resepi Cucur Crab :
bahan-bahannya:
3 batang crab
1 biji bawang besar
2 cwn tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar cukup rasa
secubit garam
1 cawan air @ kurang
cara-caranya:
Gaulkan semua bahan dalam satu bekas kecuali air.. tuang sedikit-sedikit air hingga menjadi adunan yang dapat digoreng macam cekodok tadi...kemudian boleh la goreng hingga keemasan..
p/s: saya memang tak letak sayur sebab anak saya suka makan camni je..kalau nak letak taugeh, kucai pun bole ye..
No comments:
Post a Comment