Friday, February 8, 2013

Kek coklat moist versi eggless dan Mini Vanilla cup cakes with blueberry filling n almond

 Wahhh tajuk..panjangnyer.. dua jenis kek pulak nak kongsi dalam satu entry kali ni.. Kek coklat moist ni tanpa telur sedap sangat tau..resepi ni diambil dari blog kak dayang.

ni kek yang super moist ...
ni kek coklat dan mini vanilla cupcake with blueberry filling dan ditaburi almond sedapnya rasa rangup almond tu..

ni close up mini cupcakes


buat dua jenis kek ni sebab nak rasa kek coklat tanpa telur.. rupanya sedap jugak ye.. dan cupcakes tu anak saya yang pertama suka sangat makan sebab ada blueberry didalam. sebenarnya dah lama buat kek ni cuma sekarang baru ada masa nak menaip..hehehe... jom share resepi..

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi asal kak dayang.
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 sudu besar susu tepung (LA guna horlick)
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
senangkan buat..tak perlu pakai mixer pun... 

Cupcake vanilla
Sumber : Myresepi
bahan-bahan
  • 150 g mentega
  • 185 g tepung naik sendiri
  • 150 gram gula kastor
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla
 cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
  4. Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. 
  5. Masukkan adunan hingga 1/2 penuh, pastu letakkan filling dan letak baki adunan hingga 3/4 penuh.
  6. Tabur kepingan almond.
  7. Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C 
ikut resepi asal takde pun letak filling dan tabur almond tu.. resepi asal ni basic je..pepandai kita la nak letak apa untuk anak tekak kita nak makan..hehehe... bole je kalau nak letak kismis atau coklat chip atau lain-lain filling...puan-puan bole cuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...