Thursday, November 24, 2011

Strawberry Cheese Tart




percubaan buat cheese tart kali kedua guna resepi lain..

Bahan-bahan untuk tart:
170gm marjerin
50gm gula aising
1biji telur gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

bahan-bahan untuk filling
125gm cream cheese
75gm plain yogurt nestle
1/4 cawan susu pekat
1/8 cawan tepung jagung
strawberry jem - inti

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Wrapkan doh dalam plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
  5. Kemudian ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  6. Bakar pada suhu 170oC selama 10minit.
  7. Untuk filling, campurkan semua bahan kecuali tepung jagung, pukul dgn mixer hingga sebati.
  8. Kemudian masukan tepung jagung pukul lagi..siap.
  9. Rehatkan adunan selama 30 minit-1jam.
  10. Letakan jem strawberry kedalam tart/shell
  11. kemudian pipekan filling
  12. Masak tart selama 8-10minit.







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...