percubaan buat cheese tart kali kedua guna resepi lain..
Bahan-bahan untuk tart:
170gm marjerin
50gm gula aising
1biji telur gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
bahan-bahan untuk filling
125gm cream cheese
75gm plain yogurt nestle
1/4 cawan susu pekat
1/8 cawan tepung jagung
strawberry jem - inti
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Wrapkan doh dalam plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
- Kemudian ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC selama 10minit.
- Untuk filling, campurkan semua bahan kecuali tepung jagung, pukul dgn mixer hingga sebati.
- Kemudian masukan tepung jagung pukul lagi..siap.
- Rehatkan adunan selama 30 minit-1jam.
- Letakan jem strawberry kedalam tart/shell
- kemudian pipekan filling
- Masak tart selama 8-10minit.
ni utk berapa biji ye?
ReplyDelete