Monday, July 7, 2014

Kuih Getas-getas

Selamat menyambut bulan puasa...pening nak masak apa untuk berbuka..senang-senang beli je kan.. tapi azam tahun ni tak nak makan banyak dan kalau bole nak masak sendiri je.
Jadi semalam dan hari ni buat kuih getas-getas sebab ada lagi lebihan kelapa parut buat kuih buah melaka kelmarin. Sedap kuih ni. pertama kali makan masa pergi jamuan hari guru di tadika anak.. bulan5 hari tu..google kat internet tengok bahan dia pun senang cara buat pun senang so bahan-bahan pun dah ada, apa lagi jom kita buat. terima kasih kepada bdaria sebab kongsi resepi kuih yang sedap ini.
 
Kuih getas-getas
sumber: bdaria
Bahan-bahannya:-
  • 250gm tepung pulut
  • 20gm tepung gandum
  • 150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
  • 130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
1. Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat. 
2. Biarkan sebentar selama 10 minit 
3. Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada ia berbentuk lonjong atau leper. Mak saya akan canai atas dulang dan kemudian potong segiempat. pastikan anda sapukan sedikit minyak ditangan anda apabila hendak memegang doh dan menyapu minyak atas dulang apabila hendak meletak doh supaya tidak melekat. 
4. Panaskan minyak dengan api sederhana.
5. Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan
6. Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah
7. Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan. 

 Menyira gula kuih
 Bahan-bahannya:- 
 1/2 cawan gula pasir
 1 /2 cawan air 

Cara-caranya:- 
1.Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana......api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat. 
2.Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah. 
3.Biarkan ia selama 7 minit. 
4.Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus. 
5.Terus matikan api dapur ye.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...